Βόρειες Σποράδες - Ένας τοπικός οδηγός για καταδύσεις στην Αλόννησο, τη Σκόπελο και τη Σκιάθο.

Οι Βόρειες Σποράδες είναι ένα σύμπλεγμα νησιών που βρίσκονται δυτικά και βόρεια στην επικράτεια του Αιγαίου, κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Γνωστά ως Βόρειες Σποράδες, τα πιο αναγνωρίσιμα νησιά του αρχιπελάγους – η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος – φημίζονται για τις εκπληκτικές παραλίες που εμφανίστηκαν στο επιτυχημένο μιούζικαλ Mamma Mia! Αλλά τα νησιά των Σποράδων έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν από την ιδανική τοποθεσία για Χολιγουντιανές παραγωγές με θέα την Μεσόγειο Θάλασσα. Όταν περιγράφουμε τα νησιά των Σποράδων, αναπόφευκτα μιλάμε για τη χαλαρή τους ατμόσφαιρα, την πλούσια ιστορική τους κληρονομιά, τα καταπράσινα τοπία και τα κρυστάλλινα νερά τους. Εκτός από τις ομοιότητές τους, το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα και τη μοναδική του γοητεία. Είμαστε εδώ για να σας ξεναγήσουμε στα νησιά αυτά, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να οργανώσετε το επόμενο καταδυτικό σας ταξίδι στην Ελλάδα.

Αλόννησος

Η Αλόννησος είναι το πιο απομακρυσμένο νησί από το σύμπλεγμα, με 4 μεγάλα χωριά, την Χώρα (παλιά πρωτεύουσα), Πατητήρι (η θύρα εισόδου), Βότση (με πολλές τουριστικές ανέσεις), και Στενή Βάλα (γραφικό χαλαρό ψαρολίμανο).

Λιγότερο τουριστική από άλλα νησιά, η Αλόννησος προσφέρει μια ποικιλία από αξιοθέατα, από μια χαλαρή μέρα σε μια από τις παρθένες παραλίες της έως μια μέρα εξερεύνησης των βυθισμένων θησαυρών της. H Χώρα, η παλιά πρωτεύουσα της Αλοννήσου είναι καλοδιατηρημένη με ασβεστωμένα σπίτια του 19ου αιώνα που έχουν αναστηλωθεί πρόσφατα με μεγάλη προσοχή.

Η θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, στην οποία διαφυλάσσεται ο φυσικός οικότοπος της τοπικής θαλάσσιας ζωής και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο Πάρκο, επίσης, προστατεύεται και ημεσογειακή φώκια Monachus Monachus και πολλοί ενάλιοι πολιτιστικοί θησαυροί.

Επίσης, υπάρχει ένα μικρό αλλά ενημερωτικό μουσείο που παρουσιάζει τον παραδοσιακό πολιτισμό και τον τρόπο ζωής Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αλοννήσου βρίσκεται στο Πατητήρι, με εκθέματα που προβάλλουν την τοπική κουλτούρα του νησιού.

Βουτιά στην Αλόννησο

Το Ikion Diving Alonnisos (2006) είναι το πρώτο καταδυτικό που άνοιξε στην περιοχή και έχει εξελειχθεί σ’ ένα καταδυτικό θέρετρο- PADI Dive Resort 5 αστέρων- που προσφέρει καταδυτικές δραστηριότητες τόσο για αρχάριους όσο και για πιστοποιημένους δύτες. Πολύ κοντά στην καλά εξοπλισμένη καταδυτική βάση βρίσκονται πολλές τοποθεσίες για να δημιουργήσετε αξέχαστες καταδυτικές εμπειρίες στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση είτε με σκάφος είτε από την ακτή. 

Η Στενή Βάλα ως τοποθεσία είναι γνωστή για το ασφαλές της αγκυροβόλιο τόσο για ιδιωτικά γιοτ όσο και για φλοτίλες ιστιοπλοϊκών ή καΐκια ντόπιων ψαράδων. Αυτό το ήσυχο, οικογενειακό χωριό διαθέτει μια υπέροχη ποικιλία από ταβέρνες ή εστιατόρια με τοπική κουζίνα για όλη την οικογένεια. Επιπλέον, υπάρχει ένα μικρό αλλά καλά εφοδιασμένο μίνι μάρκετ για όλα τα απαραίτητα, μια μπουτίκ τέχνης με προϊόντα ένδυσης, κεραμικά, κοσμήματα και αναμνηστικά, τα οποία είναι φτιαγμένα από Έλληνες παραγωγούς και καλλιτέχνες αλλά και ντόπιους τεχνίτες.

Η Αλόννησος προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία καταδυτικών σημείων για όλα τα επίπεδα δυτών – από αρχάριους έως ειδικούς. Το νησί περιβάλλεται από πολλά δορυφορικά μικρά νησιά, όπως Κυρά Παναγία αλλά και να Περιστέρα. Αυτά τα ακατοίκητα νησάκια είναι εύκολα προσβάσιμα μόνο με βάρκα από το καταδυτικό μας κέντρο στην Στενή Βάλα, η οποια βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο του νησιού και στην καρδιά του θαλάσσιου Πάρκου.

Ο κόλπος της Στενής Βάλας βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στην ανατολική ακτή της Αλοννήσου και απέναντι από το νησί της Περιστέρας, καθιστώντας τον τον τέλειο κόμβο εκκίνησης για να εξερευνήσετε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο με εκδρομές με ημερήσιο σκάφος σε κοντινές καταδυτικές τοποθεσίες.

Περιτριγυρισμένη από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, που είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Ευρώπης, η Αλόννησος αποτελεί φυσικό καταφύγιο για μια σειρά θαλάσσιων ειδών, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων φυτών και ζώων, καθώς και αξιόλογων αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων.

Μάλιστα, από το 2020, ένας νέος υποθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος έχει προκαλέσει διεθνές και εγχώριο ενδιαφέρον. Η ανακάλυψη έγινε πρωτοσέλιδο μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων: το άνοιγμα του Πρώτο Υποθαλάσσιο Μουσείο στην Ελλάδα - ο Ναυάγιο Περιστέρας, ακριβώς έξω από τις ακτές της Περιστέρας. Έμπειροι δύτες (Advanced Open Water) μπορούν να βυθιστούν στην Κλασική Περίοδο της Ελλάδας, βουτώντας στο ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ. που παρουσιάζει χιλιάδες αρχαίους αμφορείς που διατηρούνται σε τέλεια κατάσταση.

Η καλύτερη εποχή για καταδύσεις στην Αλόννησο είναι μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλές για αυτή τη δραστηριότητα. Υπάρχουν περισσότερες από 15 καταδυτικές τοποθεσίες στην περιοχή, εκπληκτικές τοποθεσίες για δύτες που θέλουν να ρίξουν μια γεύση από την πλούσια ιστορία και τη θαλάσσια ζωή της Αλοννήσου.

Πώς να πάτε στην Αλόννησο

Η Αλόννησος είναι προσβάσιμη με πλοίο από την ηπειρωτική Ελλάδα ή από τα κοντινά νησιά Σκιάθο και Σκόπελο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχουν καθημερινά ferry boat που συνδέουν την Αλόννησο με τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας του Βόλου, του Μαντούδι (Βόρεια Εύβοια) και της Θεσσαλονίκης. Το νησί δεν έχει αεροδρόμιο, επομένως θα πρέπει να φτάσετε στο διεθνές αεροδρόμιο του Βόλου (Νέα Αγχίαλος), στη Σκιάθο, στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα και στη συνέχεια να πάρετε το πλοίο για την Αλόννησο.

Σκόπελος

Η Σκόπελος, το μεγαλύτερο νησί των Βορείων Σποράδων, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας λόγω της φυσικής ομορφιάς και της πλούσιας ιστορίας της. Το νησί καλύπτεται από ένα πυκνό άγριο πευκοδάσος που κορυφώνεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού, στο όρ. Δελφη (680 mt./2230 ft.).

Το νησί προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για όλα τα γούστα: από καταδύσεις στα καταγάλανα νερά του και ποδηλασία στα πυκνά δάση, μέχρι κολύμπι και καγιάκ σε όμορφους κολπίσκους και παραλίες ή πεζοπορία στο μονοπάτι των προγονικών μουλαριών του «ιερού» βουνού. , Όρος Παλούκι και επισκεφθείτε τα μεσαιωνικά ελληνορθόδοξα μοναστήρια.

Η Σκόπελος έχει τρία μόνιμα κατοικημένα χωριά, τη Χώρα της Σκοπέλου στα βόρεια, το Κλήμα στα νότια και τη Γλώσσα στα νοτιοδυτικά. Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν και στα τρία χωριά με το τοπικό λεωφορείο που λειτουργεί το καλοκαίρι, παρόλο που είναι πιο βολικό να νοικιάσετε αυτοκίνητο/ποδήλατο σε ένα από τα πολλά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων που βρίσκονται έξω από το κεντρικό λιμάνι.

Το νησί έχει επίσης μια ενδιαφέρουσα ιστορία για εξερεύνηση. Υπάρχουν ερείπια από την αρχαιότητα για να εξερευνήσετε και εδώ! Κοντά στην ψηλότερη κορυφή στο όρος της Δέλφης υπάρχουν λαξευτοί τάφοι που οι αρχαιολόγοι χρονολογούν από τους πρωτοχριστιανικούς αιώνες, ενώ δεν λειπουν και αρχαιότερα κατάλοιπα οχυρώσεων από την εποχή της Μυκηναϊκής Ελλάδας, πριν από 3500 χρόνια. Η θέα στη θάλασσα από εκεί είναι εκπληκτική. Μια άλλη δημοφιλής περιοχή για εξερεύνηση για τους λάτρεις της ιστορίας και τους πεζοπόρους βρίσκεται στην παραλία Στάφυλος, όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν βασιλικό τάφο της Εποχής του Χαλκού, ευρήματα του οποιου εκτίθονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου της Αθήνας.

Μια περιοχή που πρέπει να δείτε είναι η Παλιά Πόλη, Χώρα, με δαιδαλώδεις δρόμους που όλα οδηγούν στο Ενετικό και Βυζαντινό Κάστρο, ακριβώς πάνω από το σύγχρονο λιμάνι. Αυτό το νησί των Σποράδων έχει γίνει επίσης δημοφιλές για τη γαστρονομία του: μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, δημιουργημένα τοπικά από φρέσκα υλικά.

Βουτιά στη Σκόπελο

Το Skopelos Dive Center είναι ένα πιστοποιημένο PADI 5-Star Dive Resort, πλήρως αδειοδοτημένο από τις Λιμενικές Αρχές της Ελλάδας και με την υποστήριξη της DAN Europe (Divers Alert Network). 

Αυτό το νησί έχει πολλά σημεία καταδύσεων τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους δύτες, συμπεριλαμβανομένων ναυαγίων και σπηλαίων, αλλά χωρίς τους περιορισμούς που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην Αλόννησο. Το νησί έχει μια μεγάλη ακτογραμμή που χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενα βραχώδη ακρωτήρια και μικρές αμμώδεις παραλίες.

Αλλά η κοινότητα των καταδύσεων ενδιαφέρεται κυρίως από μια μοναδική εμπειρία κατάδυσης που παρουσιάζεται μόνο στη Σκόπελο. Αυτό είναι το Ναυάγιο Χριστόφορου. Το φορτηγό πλοίο «Χριστόφορος» ναυπηγήθηκε το 1950 στα ναυπηγεία Grangemouth στη Σκωτία και μετά από πολύχρονη ζωή σε βόρειες και νότιες θάλασσες, τον Οκτώβριο του 1983 βυθίστηκε στον κόλπο του Πανόρμου. Σήμερα βρίσκεται σε βάθος 35 μέτρων (115 πόδια).

Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ναυάγια στη Μεσόγειο Θάλασσα και προσκαλεί έμπειρους δύτες (Advanced Open Water) να ανακαλύψουν τον συναρπαστικό κόσμο του βυθού της Σκοπέλου. Το καταδυτικό μας κέντρο βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του Ξενοδοχείο Adrina Beach βρίσκεται σε βολική τοποθεσία σε μικρή απόσταση με ταχύπλοο από το σημείο του ναυαγίου.

Πώς να πάτε στη Σκόπελο

Η Σκόπελος είναι προσβάσιμη με πλοίο από την ηπειρωτική Ελλάδα ή από τα κοντινά νησιά της Σκιάθου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχουν καθημερινά ferry boat που συνδέουν τη Σκόπελο με τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας του Βόλου, του Μαντούδι (Βόρεια Εύβοια) και της Θεσσαλονίκης. Το νησί δεν έχει αεροδρόμιο, επομένως θα πρέπει να φτάσετε στο διεθνές αεροδρόμιο του Βόλου (Νέα Αγχίαλος), στη Σκιάθο, στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα και στη συνέχεια να πάρετε το πλοίο για τη Σκόπελο.

Σκιάθος

Αναμφίβολα, η Σκιάθος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά, όπου κάθε καλοκαίρι πλήθος τουριστών γεμίζουν τα ξενοδοχεία και τις παραλίες του νησιού απολαμβάνοντας τις διακοπές τους. Πιο ζωντανή από τις τρεις, θεωρείται η «Μύκονος του Βορείου Αιγαίου», με μεγάλα θέρετρα και έντονη νυχτερινή ζωή.

Το νησί είναι η τέλεια επιλογή για όσους απαιτούν πακέτα διακοπών υψηλών προδιαγραφών ή all inclusive. Το τοπίο της Σκιάθου μοιάζει πολύ με τα άλλα νησιά των Σποράδων, με πυκνά πευκοδάση, παρθένες παραλίες και βραχώδεις παράκτιους σχηματισμούς.

Η Σκιάθος μαρτυρεί τη σημαντική παρουσία των Ενετών στο Αιγαίο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, με πλήθος ενετικών κάστρων γύρω από το νησί, όπως αυτό που βρίσκεται στο Μπούρτζι, μια υπέροχη χερσόνησος ακριβώς δίπλα στο λιμάνι. ΕΝΑ Πευκόφυτο νησάκι που φιλοξενεί τα ερείπια ενός ενετικού φρουρίου του 13ου αιώνα. Το κεντρικό λιμάνι και η πόλη της Σκιάθου, η Χώρα, δεσπόζει στον αμφιθεατρικό κόλπο, με τα σπίτια του μινιμαλιστικού σχεδιασμού που χαρακτηρίζουν το ελληνικό νησί.

Πολλές από τις παραλίες του είναι ιδανικές για θαλάσσια σπορ, ακόμη και για αρχάριους. Η πιο δημοφιλής παραλία είναι οι Κουκουναριές με εγκαταστάσεις σχολών θαλάσσιου σκι και σέρφινγκ. Στην πόλη της Σκιάθου βρίσκεται το μουσείο του γνωστού συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Αυτό είναι το τελευταίο του σπίτι και όπου έγραψε πολλά διηγήματα. Το μουσείο βρίσκεται κοντά στο ανατολικό λιμάνι, όπου θα δείτε την ταμπέλα σε ένα στενό.

Βουτιά στη Σκιάθο

Οι καταδύσεις στη Σκιάθο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στο νησί. Τα νερά είναι ζεστά και υπάρχει άφθονη θαλάσσια ζωή για να δείτε. 

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σκιάθου βρίσκεται η παραλία Τζανεριά, μια καλά οργανωμένη, αμμώδης παραλία. Βρίσκεται στους πρόποδες του ξενοδοχείου Nostos Resort, όπου μπορείτε να βρείτε τις εγκαταστάσεις του συνεργάτη μας. Dolphin Diving Center. Ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για τις καταδυτικές σας εκδρομές στο νησί.

Πώς να πάτε στη Σκιάθο

Η Σκιάθος είναι προσβάσιμη με πλοίο από τον Βόλο, το Μαντούδι και τη Θεσσαλονίκη, που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο Διεθνής Αερολιμένας Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» δέχεται πτήσεις από την Αθήνα όλο το χρόνο. Το αεροδρόμιο δέχεται επίσης ορισμένες εποχικές πτήσεις από διάφορες πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Υπαίθριες δραστηριότητες στις Σποράδες

elGreek
Μετάβαση στο περιεχόμενο