Τα έργα μας
BCThubs
Το BCThubs στοχεύει να χτίσει στις συμμετέχουσες χώρες Διεύρυνσης (π.χ. Ελλάδα, Βουλγαρία και
Μάλτα), Blue Culture Technology Excellence Hubs, ως μόνιμες δομές, που υποστηρίζουν με
νέες καινοτόμες λύσεις και προϊόντα, η βιώσιμη προστασία, η αποκατάσταση, η αξιοποίηση,
διαχείριση, προσβασιμότητα και προώθηση του UWCH. Παρόλο που τα νέα Hub θα έχουν εμβέλεια
σε περιφερειακό επίπεδο, θα διασυνδέονται και θα προσανατολίζονται σε εθνικά και διεθνή
συνέργειες (δηλαδή πέρα από τα περιφερειακά σύνορα), επιδίωξη διασυνοριακών συνεργασιών σε κοινά
στρατηγικούς στόχους και παράλληλα με αλυσίδες προστιθέμενης αξίας. Κάθε κόμβος αριστείας θα τα συγκεντρώσει όλα
περιφερειακοί/εθνικοί παράγοντες που σχετίζονται με το Blue Culture και το UWCH, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας/ακαδημαϊκού χώρου,
επιχειρήσεις, δημόσιος τομέας και κοινωνικοί παράγοντες (π.χ. προσέγγιση 4 έλικας), οι οποίες αμοιβαία
να ενισχύσουν τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητά τους, για την αύξηση της αριστείας στην καινοτομία
βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία/Πολιτισμός στις αντίστοιχες περιοχές.
Το έργο λαμβάνει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
και περιλαμβάνει 15 εταίρους από την Ελλάδα, τη Μάλτα, τη Βουλγαρία και την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένου του Skopelos Dive
Κέντρο.
i-scubadiving
Το i-ScubaDiving είναι ένα καινοτόμο σύστημα απομακρυσμένης βύθισης σε υποβρύχια περιβάλλοντα που
θα επιτρέψει στους δύτες, χρησιμοποιώντας κοινές υποβρύχιες κάμερες και μέσω crowdsourcing
πλατφόρμα, για να δημιουργήσουν και να μοιραστούν το δικό τους τρισδιάστατο (3D) μοντέλο ενός υποβρύχιου του
πολιτιστικό, περιβαλλοντικό ή καταδυτικό ενδιαφέρον.
Μέσω του συστήματος i-ScubaDiving, χρήστες, όπως ερασιτέχνες και έμπειροι δύτες,
ομάδες θαλάσσιων ερευνών, καταδυτικά κέντρα, θα μπορούν εξ αποστάσεως να δημιουργούν και να εκθέτουν σε α
παγκόσμιος χάρτης GIS του τρισδιάστατου μοντέλου και άλλου υλικού από ένα υποβρύχιο σημείο, όπως φωτογραφίες,
βίντεο και κείμενα. Η δυνατότητα δημιουργίας περιβάλλοντος εικονικής πραγματικότητας (VR) με βάση το
Παρέχεται επίσης τρισδιάστατο μοντέλο, με πληροφορίες επαυξημένης πληροφορίας (AR).
Το σύστημα που αναπτύσσεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, στο πλαίσιο της υποβρύχιας
έρευνα και εκπαίδευση, για ψυχαγωγικούς σκοπούς καθώς και για την προστασία της θάλασσας
πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και την προώθηση καταδυτικών προορισμών.
Το i-ScubaDiving είναι εγκεκριμένο έργο της Δράσης «Επενδυτικά Έργα για Καινοτομία»
του ΕΚ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 (Κωδικός Άσκησης: ΚΜΠ 6-0082362). Το έργο ξεκίνησε το
Μάιο 2022 και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2024. Εταίροι του έργου είναι το Εθνικό Κέντρο
για Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη – ΕΚΕΤΑ, Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου, Αριστοτέλους
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων-Υπουργείο Πολιτισμού.
iblueculture
Σκοπός του i-blueCulture είναι να προσφέρει μια ανυπέρβλητη «στεγνή» εμπειρία υποβρύχιας εικονικής πραγματικότητας στον επισκέπτη με τη προσθήκη στοιχείων επαυξημένης πραγματικότητας σε έναν γεωαναφερόμενο θαλάσσιο χώρο και «εντός πλαισίου» (in situ), καθώς και στο χώρο ενός μουσείου ή κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών στη στεριά (remotely), όπου θα παρέχεται η δυνατότητα «περιήγησης» εντός ζωντανής αναμεταδιδόμενης υποβρύχιας εικόνας.
Το έργο i-blueCulture (Κωδικός Έργου: T2EDK-03610) υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΑ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π.
Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ).
Το έργο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2023 Εταίροι στο έργο είναι Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Arx.net.
U-archaeoRov
Σκοπός του έργου uArchaeoRoV (Κωδικός Έργου: Τ2ΕΔΚ-03656) στο οποίο συμμετέχει το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου μαζί με το ΕΚΕΤΑ, ΙΕΝΑΕ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το Planet Blue Dive Center είναι η ανάπτυξη ενός υποβρύχιου ROV με απτικούς βραχίονες (u-archaeoROV ),
στερεοσκοπικές κάμερες και προβολείς καθώς και διεπαφές με τις οποίες θα είναι δυνατός ο έλεγχος από απομακρυσμένο χειριστή καθώς και η επικοινωνία με τον δύτη. Το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο (u-
archaeoROV) θα είναι σε θέση να προσεγγίσει αρχαία ναυάγια ή άλλες υποβρύχιες τοποθεσίες ή βυθισμένα αντικείμενα σε βάθος που ένας δύτης ερευνητής / αρχαιολόγος δεν μπορεί να φτάσει και να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Σκοπός του u-
Το archaeoROV είναι η υποστήριξη της ανασκόπησης και ανασκαφής θαλάσσιας αρχαιολογικής έρευνας σε συνεργασία είτε με θαλάσσιους αρχαιολόγους είτε ανεξάρτητα με μόνο τηλεχειριζόμενη λειτουργία από το σκάφος υποστήριξης.
Το έργο u-
Το archaeoROV υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΑ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ).
Το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2024.
Έρευνες PADI Aware - Dive Against Debris
Το καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου από την έναρξη της δραστηριοποίησης τόσο στο νησί της Σκοπέλου όσο και στο νησί της Αλοννήσου (ΙΚΙΟΝ Diving), συμμετέχει στο δίκτυο των καταδυτικών κέντρων που όχι μόνο προγραμματίζουν και εκτελούν τακτικους υποβρύχιους καθαρισμούς σε επιλεγμένα σημεία του συμπλέγματος των Β. Σποράδων (βλ. https://www.diveagainstdebris.org/diver/skopelos-dive-center, και εδώ: https://www.diveagainstdebris.org/diver/ikiondiving ) , αλλα και συνεισφέρουν στην επιστήμη των πολιτών τροφοδοτώντας την επιστημονική κοινότητα και σχετικούς φορείς (PADI Aware Platform) με τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της καταγραφής και στατιστικής ανάλυσης των συλλεχθέντων απορριμμάτων που απομακρύνθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τα μέλη και φίλους του Καταδυτικού. Πρόσφατα συμμετέχει και στο δίκτυο EVMAR που σκοπό έχει να δημιουργήσει την πρώτη επίσημη πλατφόρμα καταγραφής απορριμμάτων στην ελληνική επικράτεια, σε συνεργασία πάντα με την ΜΚΟ iSEA.
Αναμόρφωση Πλαστικής Σκοπέλου
Το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου συντονίζει το πιλοτικό πρόγραμμα «Reshape Plastic Skopelos», που αφορά την τοπική διαχείριση κάποιων πλαστικών απορριμμάτων που συλλέγονται στο νησί, με σκοπό τη μηχανική ανακύκλωσή τους με τη χρήση μηχανημάτων ανοιχτού κώδικα χαμηλού κόστους της PreciousPlastic (κοινότητα για την αναπαραγωγή-επεξεργασία αυτού του ανακυκλώσιμου υλικού σε απλά και χρήσιμα αντικείμενα). Η πρόταση «Reshape Plastic Skopelos» εγκρίθηκε, μαζί με άλλα 11 καινοτόμα έργα από όλες τις χώρες της Μεσογείου, από την Beyond Plastic Med (BeMed),
που για 5η συνεχή χρονιά ενισχύει πρωτοβουλίες μικρής κλίμακας αλλά με κλιμακούμενες προοπτικές κατά της ρύπανσης που προκαλεί το πλαστικό.
Το έργο ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 και θα διαρκέσει 18 μήνες και χρηματοδοτείται από την Beyond Plastic MED.
4 έλικα
Ψηφιοποίηση του ναυαγίου «Χριστόφορος» στη Σκόπελο
Το Skopelos Dive Center σε συνεργασία με την 3DR δημιούργησαν ένα σύστημα εικονικής κατάδυσης στο
σύγχρονο ναυάγιο του «Χριστοφόρου» που βρίσκεται στη Σκόπελο στον κόλπο του Πανόρμου. Αυτη η εργασια
θα προσελκύσει τόσο δύτες όσο και μη, δίνοντάς τους την ευκαιρία της εικονικής εμπειρίας
μιας κατάδυσης σε βαθιά θάλασσα (ξηρή κατάδυση). Η εφαρμογή εικονικής κατάδυσης είναι ενσωματωμένη σε ένα Oculus
Συσκευή αναζήτησης που δίνει στον χρήστη την ευκαιρία να νιώσει τον ενθουσιασμό του πώς νιώθει ένας δύτης ενώ
εξερευνώντας τον υποβρύχιο κόσμο.
#Zeroplastic - σε συνεργασία με τη ΜΚΟ iSEA
Το πρόγραμμα #zeroplastic που έχει σκοπό την ενημέρωση των καταδυτικών κέντρων και των επισκεπτών τους σχετικά με το ζήτημα των υδάτινων απορριμμάτων, αλλά κυρίως η ενεργός εμπλοκή καταδυτικών κέντρων στη μείωση των απορριμμάτων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους. Μέσα στις δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνονται η μηνιαία καταγραφή των πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται ή συγκεντρώνονται στο πλαίσιο της λειτουργίας ενός καταδυτικού κέντρου, η μείωση των πλαστικών συσκευασιών και η αντικατάσταση των πλαστικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται και περιέχουν μικροπλαστικά. Επίσης μέρος των στόχων του έργου είναι και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πελατών και επισκεπτών του καταδυτικού κέντρου, η συμμετοχή σε υποβρύχιες και παράκτιες δράσεις καθαρισμού και η καταγραφή των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών τους, αλλά και η δημιουργία εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση φορέων της τουριστικής βιομηχανίας σχετικά με το ζήτημα της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά.
Υπηρεσίες RoV
Τα τηλεχειριζόμενα οχήματα (ROV) είναι μια από τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες αιχμής που υποστηρίζουν την έρευνα και την καταγραφή του υποβρύχιου πλούτου των θαλασσών μας. Τα οχήματα ROV αφορούν όλες τις φορητές συσκευές που λειτουργούν από εξειδικευμένους χειριστές κατά τις υποβρύχιες έρευνες, συλλέγοντας ψηφιακά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την ακριβέστερη και αποτελεσματικότερη επεξεργασία και δημοσίευση των τελικών ευρημάτων της έρευνας. Το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου έχει αποκτήσει χρήσιμη τεχνογνωσία και εμπειρία στη χρήση παρόμοινω οχημάτων μέσα από την υλοποιήση ερευνητικών προγραμμάτων.
Φυλλάδιο Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) - έργο «CCI4TOURISM».
Το έργο αφορά την ανάπτυξη ενός «εναλλακτικού» φυλλαδίου επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality - AR) Τα τηλεχειριζόμενα οχήματα (ROV) είναι μια από τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες αιχμής που υποστηρίζουν την έρευνα και την καταγραφή του υποβρύχιου πλούτου των θαλασσών μας. Τα οχήματα ROV αφορούν όλες τις φορητές συσκευές που λειτουργούν από εξειδικευμένους χειριστές κατά τις υποβρύχιες έρευνες, συλλέγοντας ψηφιακά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την ακριβέστερη και αποτελεσματικότερη επεξεργασία και δημοσίευση των τελικών ευρημάτων της έρευνας. Το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου έχει αποκτήσει χρήσιμη τεχνογνωσία και εμπειρία στη χρήση παρόμοινω οχημάτων μέσα από την υλοποιήση ερευνητικών προγραμμάτων.
Το Φυλλάδιο Επαυξημένης Πραγματικότητας αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής καινοτόμων σχεδίων, «Κουπόνια για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Δημιουργικής και Τουριστικής Βιομηχανίας» από το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), στο πλαίσιο του έργου ‘CCI4TOURISM’ του Προγράμματος Interreg ADRION.