Το Skopelos Dive Center θα ηγηθεί ενός πιλοτικού έργου με το όνομα «Αναμόρφωση Πλαστικής Σκοπέλου'' που προτείνουν τοπική διαχείριση απορριμμάτων μέσω της χρήσης μηχανών χαμηλής τεχνολογίας που βασίζονται στο πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα του Πολύτιμο Πλαστικό κοινότητα, να μετατρέψει μέρος των πλαστικών απορριμμάτων που συλλέγονται στο νησί, σε ανακυκλωμένα χρηστικά αντικείμενα. Μαζί με άλλα 11 καινοτόμα έργα από 9 μεσογειακές χώρες η πρότασή μας επιλέχθηκε από τον οργανισμό Beyond Plastic Med (BeMed), η οποία για 5η συνεχή χρονιά στηρίζει πρωτοβουλίες μικρής κλίμακας αλλά με επεκτάσιμες και επαναλαμβανόμενες προοπτικές, στον αγώνα κατά της πλαστικής ρύπανσης.
Το έργο ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 και θα διαρκέσει 18 μήνες.
Περίληψη του έργου:
Αρχικά, το έργο θα προσπαθήσει να καταγράψει και να αξιολογήσει την έκταση της πλαστικής ρύπανσης στο νερό και τη στεριά και ορισμένες από τις πηγές της, κυρίως στο νησί της Σκοπέλου, μέσω δράσεων καθαρισμού και μετεγγραφών του υλικού που συλλέγεται και αναζητώντας δεδομένα. από τις τοπικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς που συμβάλλουν στην τοπική ανακύκλωση και διαχείριση απορριμμάτων. Στόχος είναι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων στον ευρύτερο πληθυσμό των νησιών των Ν. Σποράδων, ευαισθητοποιώντας παράλληλα τη διάσταση του προβλήματος σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα και στη συνέχεια, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ολλανδικής Εταιρείας Πολύτιμο Πλαστικό θα προσπαθήσει να φτιάξει έναν μικρό χώρο εργασίας ανακύκλωσης όπου θα γινόταν συλλογή και διαλογή ορισμένων τύπων πλαστικού (PET, HDPE, PPs) για την περαιτέρω μηχανική επεξεργασία του. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες τεχνικές γνώσεις και τα κεφάλαια που έχουμε αποκτήσει, θα προσπαθήσουμε να κατασκευάσουμε μια σειρά απλών και προσβάσιμων μηχανημάτων και εργαλείων (με βάση ανοιχτού κώδικα) που αλέθουν, λιώνουν και εγχέουν ανακυκλωμένο πλαστικό σε νέα καλούπια και μορφές, επιτρέποντας σε μικρή κλίμακα , τη δημιουργία νέων προϊόντων από δευτερογενή πρώτη ύλη (ανακυκλωμένο πλαστικό), που απευθύνονται στην τοπική αγορά.
Η όλη ιδέα υιοθετεί έναν περιβαλλοντικό προσανατολισμό και μέσα σε ένα πλαίσιο κυκλικής οικονομίας, αποδίδει προστιθέμενη αξία σε τοπικά παραγόμενα και επανασχεδιασμένα είδη από ανακυκλωμένο πλαστικό περιορίζοντας τα απορριπτόμενα τοπικά απόβλητα, παρατείνοντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής του πολύτιμου πλαστικού υλικού και εξοικονομώντας πόρους. Μέσω αυτής της επανεκτίμησης των πλαστικών απορριμμάτων και της ανακατασκευής του σε νέα χρήσιμα προϊόντα, ελπίζουμε ότι μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να παρακινήσουμε την τοπική κοινότητα και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να αναλάβουν δράση με πολλούς τρόπους, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, και πρωτίστως να υιοθετήσουν μια «μηδενική απόβλητα» και «χωρίς πλαστικά», ενώ επανεξετάζεται το αναπόφευκτο πλαστικό ως υλικό με πολύτιμες ιδιότητες σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που σέβεται το φυσικό περιβάλλον.
Σκαλοπάτι για την επιτυχία αυτού του έργου καθώς και για τη συνέχιση και την επέκτασή του μέσω ανάλογων περιβαλλοντικών δράσεων, θα είναι η δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης. Η SCE θα προσπαθήσει να οικοδομήσει τοπικές και περιφερειακές εταιρικές σχέσεις για να ενθαρρύνει την ανταλλαγή εμπειριών και την αναπαραγωγή των δράσεων που υλοποιούνται. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να δημιουργηθεί μια κοινοτική πλατφόρμα διαλόγου και διαβούλευσης που θα συγκεντρώνει όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται από κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και ιδιώτες στα νησιά των Ν. Σποράδων.
Μπορείτε να ενημερώνεστε για τα επιτεύγματα του έργου ακολουθώντας τη σελίδα του Skopelos Dive Center στο Facebook: https://www.facebook.com/SkopelosDiveCenter/
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το BeMed, επισκεφθείτε: https://www.beyondplasticmed.org/. Τα άλλα επιλεγμένα έργα παρατίθενται εδώ: https://www.beyondplasticmed.org/en/bemed-2021-awardees/
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ομάδα της Precious Plastic επισκεφθείτε: https://preciousplastic.com